• DÔLEŽITÝ OZNAM

          • VSTUP DO PRIESTOROV ŠKOLY ŠUP PREŠOV

            Na základe VYHLÁŠKY Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k preukazovaniu sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 pred vstupom do priestorov škôl

            riaditeľka Školy umeleckého priemyslu Ing. Katarína Pindešová zverejňuje oznam o povinnosti preukazovať sa negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní alebo negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní a o výnimkách podľa tejto vyhlášky na všetky vstupy do školy, ako aj nosiť respirátor v priestoroch školy.

             

            O ďalšom postupe Vás budeme informovať na základe usmernenia zo strany zriaďovateľa.

             

            S pozdravom

            Ing. Katarína Pindešová

            riaditeľka ŠUP

             

             

             

             

          • VÝCHOVNÉ PORADENSTVO

          • v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania z dôvodu COVID-19 môžete výchovnú poradkyňu kontaktovať na e-mailovej adrese hedviga.ciskova@sup-po.sk 

             OVEROVANIE PRIHLÁŠOK NA VŠ

             - po dohode s výchovnou poradkyňou

          • Usmernenie k dištančnému vzdelávaniu

          • Usmernenie pre žiakov ŠUP od 12. 10. 2020 do odvolania

             

            • V čase od 12. 10. 2020 do odvolania bude vyučovanie prebiehať dištančnou formou podľa platného rozvrhu v domácom prostredí žiaka.
            • Dištančné vzdelávanie bude prebiehať podľa platného rozvrhu a učitelia vám budú zadávať úlohy a zadania v rámci svojich hodín. Každý žiak je povinný byť v čase svojho rozvrhu prihlásený do EduPage a reagovať na komunikáciu a pokyny zo strany vyučujúceho.
            • Každý učiteľ s vami bude komunikovať cez EduPage, určí podmienky dištančného vzdelávania, určí si spôsob odovzdávania a hodnotenia úloh. Preto prosím, dodržiavať pokyny a stanovené podmienky svojho učiteľa.
            • Z dôvodu dvoch pozitívnych prípadov COVID-19 – každý žiak v čase dištančného vzdelávania:
            • dodržiava podmienky dištančného vzdelávania,
            • dodržiava izoláciu v domácom prostredí,
            • obmedzuje spoločenské kontakty, vyhýba sa cestovaniu, nakupovaniu,
            • denne sleduje vlastné príznaky kompatibilných s COVID-19 (horúčka, kašeľ, únava, problémy s dýchaním, strata čuchu, chuti),
            • pri zhoršení zdravotného stavu telefonicky kontaktuje svojho všeobecného lekára a upovedomí triedneho učiteľa, ktorý upovedomí vedenie školy,
            • v prípade pozitívneho testu na COVID – 19 okamžite upovedomíte vedenie školy ŠUP a triedneho učiteľa,

             

            Ing. Katarína Pindešová

            riaditeľka ŠUP

          • USMERNENIE NA HODNOTENIE ŽIAKOV ŠUP PREŠOV

          • Publikované 21. 04. 2020

             

            Usmernenie na hodnotenie žiakov Školy umeleckého priemyslu, Vodárenská 3, 080 01 Prešov  v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020

             

            Toto usmernenie vydáva riaditeľka školy na obdobie prerušenie vyučovania na školách, kedy je uplatňovaná online forma vzdelávania žiakov školy.

             

            1. Základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania

             

            1. zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,
            2. sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby,
            3. akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

             

            1. Zásady hodnotenia

             

            1. V čase mimoriadnej situácie nemôžu byť hodnotenie a klasifikácia znížené len na základe neplnenia požiadaviek na domácu prípravu a dištančného vzdelávania z objektívnych príčin.
            2. Priebežné hodnotenie má mať charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomenovať žiakom chyby, ktoré robia a navrhnúť postup pri ich odstraňovaní.
            3. Priebežné hodnotenie má mať značne individualizovaný charakter, zohľadňovať vekové a  individuálne osobitosti žiaka a prihliadať na jeho momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť.
            4. Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení sa prihliada predovšetkým na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu počas prerušeného vyučovania v školách. Pri hodnotení začlenených žiakov prihliadať na IVVP a prípadné problémy prerokovať s výchovnou poradkyňou.
            5. V prípade, že si žiak neplní povinnosti a úlohy zadané vyučujúcim, je potrebné kontaktovať triedneho učiteľa, ktorý na základe osobnej komunikácie so žiakom resp. rodičom zistí dôvody, pre ktoré si žiak neplní povinnosti. V prípade, že nedôjde k náprave povinnosťou triedneho učiteľa je bezodkladne upovedomiť o tom vedenie školy.
            6. Ak  dôvodom neplnenia stanovených úloh nie sú objektívne dôvody (napr. chýbajúci PC, softvér, 1 PC pre viac detí v domácnosti, PN a iné), žiak je za danú úlohu priebežne hodnotený známkou nedostatočný.
            7. Ak dôvodom neplnenia si stanovených úloh sú objektívne dôvody, pričom žiak dosahoval neuspokojivé výsledky aj za obdobie pred prerušením vyučovania t. j. do 16.03.2020, nebude v riadnom termíne klasifikovaný a riaditeľka školy po prerokovaní v pedagogickej rade rozhodne pred jeho postupom do vyššieho ročníka o jeho preskúšaní. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020.
            8. Ak dôvodom neplnenia si stanovených úloh sú subjektívne príčiny (nezodpovednosť, ľahostajnosť, ...), pričom žiak dosahoval neuspokojivé výsledky aj za obdobie pred prerušením vyučovania t. j. do 16.03.2020, bude v riadnom termíne klasifikovaný známkou nedostatočný a riaditeľka školy po prerokovaní v pedagogickej rade rozhodne pred jeho postupom do vyššieho ročníka o jeho preskúšaní z dôvodov mimoriadnej situácie. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020.
            9. Komisionálna skúška preskúšaním na základe nariadenia riaditeľom školy podľa písmena g) a h) tohto dokumentu bude obsahovať učivo, ktoré bolo odučené  od 2. 09. 2019 až do vyhlásenia mimoriadnej situácie dňa 16. 03. 2020. Súčasťou komisionálnej skúšky bude aj  základné učivo, ktoré sa zadávalo žiakom pri „učení na diaľku“ a tiež hodnotenie úloh, zadaných tém, odovzdaných projektov a prác za obdobie od 16.03.2020  do 30.06.2020.
            10. V rámci priebežného aj záverečného hodnotenia bude použitá klasifikácia známkou.
            11. Všetky vyučovacie predmety sa riadne klasifikujú, vrátane výchov (telesná, občianska, etická, náboženská ).
            12. Pri hodnotení žiakov uplatňujeme Prílohu č. 1 k smernici o Hodnotení a klasifikácii žiakov.
            13. Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení sa odporúča zohľadniť aj sebahodnotenie žiaka.
            14. V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný, t. j. nemôže opakovať ročník ak nebol z predmetu klasifikovaný za obdobie 1. polroka známkou nedostatočný a pred prerušením vyučovania t. j. do 16.03.2020 dosahoval úroveň vedomostí, zručností a schopností podľa učebných osnov a vzdelávacích štandardov ŠUP.

             

             

            1. Získavanie podkladov na hodnotenie

             

            1. Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov počas prerušeného vyučovania v školách získava učiteľ najmä z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, tematické práce, samostatné praktické práce a plnenie dištančných úloh, spracovaných žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.
            2. V teoretických predmetoch je možné hodnotiť žiaka aj na základe primerane zadaných testov v EduPage, písomných skúšok a online ústnych odpovedí.
            3. V čase mimoriadnej situácie sa ruší povinnosť realizovať predpísané kontrolné písomné práce, vyplývajúce z výkonového štandardu štátneho vzdelávacieho programu.

             

            1. Po obnovení vyučovania v školách sa písomné a ústne skúšanie nerealizuje najmenej dva týždne od nástupu žiakov do školy, v prípade žiakov posledných ročníkov štúdia najmenej jeden týždeň.

             

             

            1. Trištvrťročné a koncoročné hodnotenie

             

            1. Hodnotiaca pedagogická rada sa v priebehu prerušeného vyučovania v školách nekoná.
            2. Ak termín trištvrťročnej klasifikačnej porady pripadne na obdobie prerušeného vyučovania v školách, uskutoční sa toto hodnotenie elektronicky online.
            3. Ak termín klasifikačnej pedagogickej rady pripadne na obdobie prerušeného vyučovania v školách, náhradný termín klasifikačnej pedagogickej rady bude najneskôr do dvoch týždňov od obnovenia vyučovania v školách.

             

            1. V prípade, že sa vyučovanie v školách neobnoví do 15. 6. 2020, riaditeľ zabezpečí konanie pedagogickej rady elektronicky (napr. per rollam) tak, aby žiaci mohli dostať vysvedčenie v riadnom termíne.
            2. V čase mimoriadnej situácie žiaci, ktorí v 1. polroku boli neklasifikovaní, budú absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020. V čase mimoriadnej situácie žiaci 4. ročníka, ktorí v 1. polroku boli neklasifikovaní, budú absolvovať komisionálnu skúšku v termíne do konania koncoročnej klasifikačnej porady žiakov 4. ročníka.

             

             

            1. Hodnotenie V-V aktivít vyplývajúcich zo ŠkVP

             

            1. V čase mimoriadnej situácie 2.a 4. účelové cvičenie pre žiakov 1. a 2. ročníka a KOŽaZ pre žiakov 3. ročníka, ktoré sú súčasťou hodnotenia vyučovacieho predmetu telesná a športová výchova, sa v školskom roku 2019/2020 neuskutočnia a budú zaradené do Plánu práce ŠUP ako povinné školské aktivity v náhradnom termíne v školskom roku 2020/2021.
            2. Plenér, ktorý je súčasťou hodnotenia žiakov 2. ročníka z profilového predmetu sa pre žiakov 2. ročníka v školskom roku 2019/2020 neorganizuje. Jeho náhrada sa uskutoční v školskom roku 2020/2021 pre žiakov tretieho ročníka v mesiaci 09 /2020.
            3. Ročníkový projekt budú v čase mimoriadnej situácie a prerušenia vyučovania žiaci realizovať v termíne 06/2020 na základe zadanej práce od vyučujúceho profilového predmetu v prepojení s realizáciou súvislej umeleckej praxe, ktorá sa v školskom roku 2019/2020 pre žiakov 2. a 3. ročníka bude realizovať v podmienkach školy.
            4. V čase mimoriadnej situácie  sa súvislá umelecká prax pre žiakov 2. a 3. ročníka vo firmách nerealizuje. Realizovaná bude v prepojení s ročníkovým projektom v ako súvislá umelecká prax realizovaná v podmienkach školy v domácom prostredí.
            5. KS z profilového predmetu a umeleckej praxe sa v čase mimoriadnej situácie budú riadiť osobitným predpisom.

             

             

             

            V Prešove 21.04.2020                                               Ing. Katarína Pindešová

                                                                                                      riaditeľka školy

             

             

          • ROZLÚČKA S MATURANTMI ŠUP

          • "Vzdelanie nie je prípravou na život. Vzdelanie je život sám.”

            Milí maturanti,

            určite ste si mnohí predstavovali ako ukončíte štúdium na našej škole. Vo Vašej fantázii mal priestor aj scenár posledného dňa, kedy si preberiete maturitné vysvedčenie, dvere do života sa Vám otvoria dokorán a Vy rozprestriete krídla na svoj nový let. No život prináša mnohé prekvapenia a prekvapil aj nás všetkých tak, ako sme to nikto nepredpokladali. Ale nezastavil sa, len priniesol iné okolnosti ukončenia Vášho štúdia a vôbec Vášho pôsobenia na našej škole.

            Dnes, pri preberaní vysvedčení, by sme stáli oproti sebe a vyslovovali si slová vďaky a vzájomné želania do života. No mimoriadna situácia nám zamiešala karty a preto dovoľte, aby som sa aspoň touto cestou v mene vedenia školy a aj svojich kolegov rozlúčila s Vami. Nech boli roky strávené na našej škole akokoľvek ťažké, sú minulosťou. Musíte však rátať s tým, že život Vám prinesie nejednu takúto životnú situáciu. Ste však mladí ľudia, so srdcom na správnom mieste a ja viem, že dokážete prekážky prekonávať, stačí len veľmi chcieť. Chceme Vám všetkým zaželať veľa zdravia, šťastia, optimizmu a životného elánu. Veríme, že Vás Vaše kroky povedú aj v budúcnosti k nám a Vy si budete chcieť s nami zaspomínať na staré dobré časy alebo sa pochváliť tým, čo ste v živote dosiahli a dokázali.

            Vždy zostanete súčasťou histórie našej školy a našich spomienok.

                                                            Ing. Katarína Pindešová, riaditeľka školy

          • Usmernenie na hodnotenie žiakov stredných škôl

          • 06.04.2020

                 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydáva Usmernenie na hodnotenie žiakov strednej školy, odborného učilišťa a praktickej školy v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020.

            Usmernenie na hodnotenie žiakov strednej školy, odborného učilišťa a praktickej školy v čase mimoriadnej situácie1 , spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 Základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania: ● zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie, ● sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby, ● akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie. Čítaj ďalej...

            Link: https://www.minedu.sk/data/att/16043.pdf

          • Usmernenie pre zamestnancov školy, žiakov a rodičov ŠUP

          • Za osobu v bežnom kontakte s pravdepodobným alebo potvrdeným prípadom ochorenia COVID-19 sa považuje: 

            • osoba, ktorá bola v uzavretom priestore s prípadom COVID-19 menej ako 15 minút alebo bola vzdialená viac ako 2 metre, - osoba, ktorá bola v priamom kontakte (tvárou v tvár) s prípadom COVID-19 menej ako 15 minút a bola vzdialená menej ako 2 metre, 

            •  osoba, ktorá cestovala spolu s prípadom COVID-19 akýmkoľvek spôsobom prepravy, 

            • inkubačný čas ochorenia COVID-19 je 2-14 dní, medián inkubačného času je 5-6 dní, 

            • za najviac infekčnú sa považuje osoba s prítomnými klinickými príznakmi,  

            • predpokladá sa, že osoba je infekčná ešte pred nástupom prvých príznakov, 

            • predpokladá sa, že prenos sa uskutočňuje najmä vzdušnou cestou, 

            •  na základe dostupných informácií sa predpokladá nozokomiálne šírenie ochorenia COVID19, preto je potrebné dodržiavať ďalšie proti epidemické opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva SR.

            PROSÍME, DODRŽIAVAJTE POKYNY PRED NEVYHNUTNÝM VSTUPOM DO PRIESTOROV ŠKOLY:


            • AK VYKAZUJETE ZNÁMKY OCHORENIA COVID – 19 – NEPLÁNUJTE SI NÁVŠTEVU ŠKOLY.
            • Vstupujte s rúškom a rukavicami.
            • Pri osobnom kontakte riaďte sa pokynmi zamestnanca školy
            • Obmedzte pohyb v škole len na nutný čas a účel vašej návštevy.
            • Dodržiavajte minimálny odporúčaný odstup v kontakte s inými osobami v priestore školy alebo v priestore, na to určenom.
            • Každý nevyhnutný vstup, ktorý plánujete do priestorov školy vopred telefonicky (tel. č. 051 – 77711 458) alebo mailom (sekretariat@sup-po.sk) prekonzultujte s oprávnenými osobami, v prípade žiakov s triednymi učiteľmi.
            • Zvážte každý svoj dôvod návštevy školy.

            Za pochopenie ďakujeme.

          • ROZHODNUTIE

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“)

            mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v školách od 30. marca 2020 do odvolania; riaditelia škôl zabezpečia podľa podmienok a možností samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy ....

            ZDROJ: https://www.minedu.sk/data/att/16003.pdf

          • Možnosti dištančného vzdelávania pre školy

          •  Prerušenie vyučovania v školách v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu si vyžiadalo v oveľa vyššej miere ako doposiaľ využívanie dištančných foriem vzdelávania. Riaditelia počas tohto výnimočného režimu zabezpečujú podľa podmienok a možností samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy. Je na riaditeľovi školy, aby určil formu zadania domácich úloh.​ Konkrétne zadania, domáce úlohy a pod. sú v kompetencii učiteľa. Podľa najnovšieho výskumu CVTI SR, ktorý bol zverejnený v roku 2020 a týka sa používania internetu v domácom prostredí, má až 96,6 % žiakov zabezpečený prístup k internetu v domácom prostredí a 93,6 % žiakov mobilný telefón s internetom, ktorý využíva. S cieľom pomôcť školám zvládnuť súčasnú situáciu prinášame prehľad možností dištančného vzdelávania, ktoré sú aktuálne dostupné v rámci rezortu školstva.

            ZDROJ: https://www.minedu.sk/moznosti-distancneho-vzdelavania-pre-skoly/

          • VYUČOVANIE V DOMÁCOM PROSTREDÍ


            • Pokyny od učiteľov k vyučovaniu v domácom prostredí sa uskutočňuje prostredníctvom EduPage v čase od 9:00 - 11:00 hod.
            • Od 9:00 - 13:00 hod. je čas vyhradený na konzultácie učiteľov so žiakmi, rodičmi, resp. verejnosťou prostredníctvom elektronickej komunikácie.
            • Dávajte na seba pozor, chráňte seba aj svojich blízkych prostredníctvom dodržiavania odporúčaní a zásad ohľadom COVID - 19.
          • OZNAM PRE RODIČOV A ŽIAKOV ŠUP

          • Publikovaný 13. 03. 2020

            OZNAM PRE RODIČOV A ŽIAKOV ŠUP

            Vážení rodičia a žiaci našej školy,

            Na základe momentálnej situácie v SR od 16. 3. – 27.3.2020 žiaci ostávajú v domácom prostredí. Prerušuje sa vyučovanie v prostredí školy. Žiaci sa budú vzdelávať podľa pokynov jednotlivých vyučujúcich prostredníctvom elektronickej komunikácie, v našom prípade prostredníctvom EduPage.

            Žiakom budú príslušní vyučujúci v jednotlivých triedach zadávať pokyny, domáce úlohy v čase od 9:00 – 11:00 hod. V rámci vzájomnej komunikácie medzi učiteľom a žiakom, si učitelia určia spôsob a čas kontroly splnenia zadaných úloh. Žiaci sú povinní sledovať a plniť úlohy, zadania a pokyny od učiteľov.

            Za pochopenie ďakujeme.

          • COVID -19

          • Ako znížiť riziko infekcie koronavírusom?
            Umývajte si ruky mydlom a vodou alebo prostriedkom na báze alkoholu.
            Zakrývajte si nos a ústa, keď kašlete a kýchate vreckovkou, alebo ohnutým lakťom.
            Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky nádchy
            alebo chrípky.
            Mäso a vajíčka dôkladne prevarte.
            Zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami.

            http://www.uvzsr.sk/docs/letaky/Koronavirus_modry_A5.pdf